Asociația Energia Inteligentă a lansat cea de-a treia ediție a proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor”. Pe parcursul anului 2024, vor avea loc patru acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care pot pune în pericol vieți omenești, precum incendii, dezastre naturale, cutremure, accidente sau dispariții de persoane, în orașele Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea și Pitești.
Proiectul are ca scop creșterea gradului de conștientizare, a măsurilor de prevenire a situațiilor neprevăzute și a posibilelor accidente și se desfășoară în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Acțiuni de informare și responsabilizare adresate copiilor, dar și adulților vor fi derulate în centrele mobile de instruire a populației cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județele Dolj, Gorj, Vâlcea și Argeș.
Inițiativei Asociației Energia Inteligentă s-a alăturat și Clubul Câinilor Utilitari (CCU), organizație non-guvernamentală ce are ca scop principal pregătirea câinilor de utilitate socială și care prin echipele sale de voluntari om-câine au participat de-a lungul timpului la numeroase intervenții de căutare – salvare în caz de cutremur sau dispariții în mediul urban sau natural, precum cele derulate în ultimii ani în urma cutremurelor devastatoare din Albania și Turcia. CCU va organiza demonstrații de dresaj canin și sesiuni de conștientizare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare. Totodată, vor participa alături de Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele menționate la exerciții comune – acțiuni simulate de căutare și salvare persoane dispărute în mediul natural.
Pentru prima dată în acest proiect, ne bucurăm de parteneriatul cu Academia Titi Aur, care va fi prezentă în toate orașele în care vom derula „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, ediția din 2024 cu unitatea mobilă de simulare de impact și răsturnare, ca parte din acțiunile de responsabilizare în trafic și conștientizare a importanței purtării centurii de siguranță pe care le aducem ca element de noutate în proiectul amintit.
Ediția din 2024 a proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor” a debutat la Craiova, unde am fost prezenți alaturi de partenerii noștri, Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, Clubul Câinilor Utilitari și Academia Titi Aur, în Piața Mihai Viteazul, în perioada 23-25 aprilie, cu prezentare de tehnici de acordare a primului ajutor, demonstrații de dresaj canin și sesiuni de conștientizare privind utilizarea câinilor în activitățile de căutare- salvare și acțiuni de responsabilizare în trafic.
Dumitru Chisăliță, Președintele Asociația Energia Inteligentă:
„O comunitate puternică este o comunitate pregătită să faca față potențialelor efecte negative ce pot aparea în urma unor situații neprevăzute care pot pune în pericol vieți omenești precum cutremure, incendii, accidente sau dispariții de persoane. Prin proiectul „Zilele Prevenirii Dezastrelor” ne propunem să atingem două componente esențiale: conștientizarea de către cetățeni a modului in care trebuie să acționeze în cazul producerii unor astfel de evenimente, precum tehnicile de prin ajutor care pot face diferența dintre viață și moarte și crearea unui cadru comun de antrenament între entitățile statului și organizații ale societății civile pentru consolidarea parteneriatelor.”
Locotenent-colonel Cobzariu Constantin, Șef Centru Operațional – I.S.U. Dolj:
“Pregătirea populației în domeniul situațiilor de urgență este o formă necesară pentru creșterea nivelului de securitate al cetățenilor și bunurilor. Totodată această activitate reprezintă o componentă principală a sistemului integrat de măsuri tehnice și organizatorice, realizate potrivit legislației, în scopul preîntâmpinării, reducerii sau eliminării riscurilor de producere a situațiilor de urgență și a consecințelor acestora.”
Ana Maria Ciopată, Instructor Canin, Clubul Câinilor Utilitari:
În cadrul seriei de evenimente „Zilele Prevenirii Dezastrelor” de la Craiova, am avut privilegiul de a oferi demonstrații de dresaj și exerciții complexe de căutare și salvare alături de partenerii noștri de la ISU Dolj. Prin intermediul demonstrațiilor dresaj am prezentat abilitățile impresionante ale câinilor noștri utilitari, evidențiind antrenamentul riguros și devotamentul acestora pentru a răspunde prompt în situații critice. Colaborarea strânsă cu echipa de specialiști de la ISU Dolj a contribuit la eficacitatea activităților noastre și la transmiterea unui mesaj puternic despre importanța pregătirii adecvate pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor. Această experiență a evidențiat nu doar angajamentul nostru față de comunitate, ci și capacitatea noastră de a lucra în echipă pentru a promova siguranța și reziliența în fața provocărilor. Suntem hotărâți să continuăm să contribuim la eforturile de prevenire a dezastrelor și să ne consolidăm parteneriatele”
„Zilele Prevenirii Dezastrelor”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă se bucură de sprijinul partenerilor instituționali: Departamentul pentru Situații de Urgență și Clubul Câinilor Utilitari și este organizat cu sprijinul partenerilor OMV Petrom, Hidroelectrica, ALRO SA și Academia Titi Aur.
Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica:
”Suntem bucuroși să ne implicăm în campania ‘Zilele Prevenirii Dezastrelor’, un proiect important atât pentru comunitate, cât și pentru societate în ansamblu. În calitate de lideri în domeniul energetic, credem că responsabilitatea noastră depășește limitele stricte de business și se extinde către susținerea comunităților în care activăm. Vreau să reamintesc cu această ocazie un fapt mai puțin cunoscut publicul larg: acela că Hidroelectrica, prin natura activității sale, joacă un rol esențial în limitarea riscurilor produse de dezastrele naturale. Astfel, amenajările hidroenergetice au funcții vitale în atenuarea tranșelor de viitură, spre exemplu, aceste construcții protejând atât populația, cât și infrastructura sau alte bunuri materiale. Prin această campanie, ne propunem să aducem un plus de informații pe care noi le considerăm a fi esențiale și să creăm o conștientizare sporită în rândul comunității locale cu privire la riscuri diverse, precum incendii, dezastre naturale, cutremure și dispariții de persoane. Înțelegem că prevenirea și pregătirea sunt cheile esențiale pentru a gestiona astfel de situații, și de aceea ne dedicăm resursele pentru a sprijini această inițiativă.”
Proiectul „Zilele Prevenirii Dezastrelor” va fi prezent în țară, anul acesta, conform urmatorului calendar: Târgu Jiu 31 mai – 02 iunie, Râmnicu Vâlcea 06 – 08 septembrie și Pitești 11 – 13 octombrie.