București, 17 ianuarie 2024: Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicție foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate, și totuși, în România, capitolul prevenție și tratament nu este încă bine dezvoltat. În acest context îngrijorător, Asociația Zi de Bine, cu susținerea specialiștilor în domeniu, amenajează, în parteneriat public privat, Centrul medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila. Spațiul C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung, un loc sigur și modern unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie gândite pentru ei de specialiști în domeniu, de reconectare cu familiile lor, de ergoterapie, sport și art-terapie și unde să poată reveni oricând au nevoie.

Noul spațiu va fi dezvoltat în Școala Sanatorială a Spitalului de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanță de București. De asemenea, Asociația va renova două saloane, cu baie proprie, cu un total de 14 locuri, unul pentru băieți și unul pentru fete. Amenajarea locului va fi făcută astfel încât să nu amintească de spațiile rigide de spital și să încurajeze recuperarea tinerilor.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

„Prin această inițiativă, dorim să creăm un centru care să fie perceput ca un refugiu, un loc de regăsire și vindecare pentru tinerii care se confruntă cu adicții. Ne propunem să estompăm asocierea cu atmosfera unui spital și să ne asigurăm că mediul oferă siguranță, intimitate și susținere pentru fiecare pacient. Sperăm că acest proiect va aduce schimbări pozitive în viețile tinerilor și adolescenților și va reprezenta pentru ei un nou început.”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

De la Spitalul de Psihiatrie Voila, doar în anul 2023 s-au externat 9.454 de pacienți, dintre care 698 au fost copii. În cadrul spitalului se află în total 26 de medici psihiatri, însă doar 4 psihiatri de copii și adolescenți. Deși în structura spitalului există și compartiment de terapie ocupațională, prin care se desfășoară integrat, pe spital, terapii ocupaționale care cuprind ore de meloterapie, ateliere de art-terapie și lucru manual, activități fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice și umane pentru un program dedicat copiilor, cu atât mai puțin cu specializare pe adicție. Noul spațiu va fi dedicat tratării tinerilor cu adicții, dar va reprezenta și un loc sigur de informare și prevenire a acestui fenomen.

„Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru, fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private.

Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă și totodată adolescenții nu au răbdare pentru formele obișnuite de psihoterapie. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.

Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri, al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri”, a spus  Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține proiecte sociale în fiecare lună și  încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru aceastea.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații:

Asociația Zi de BINE

Tel: 0725.565.375

Email: contact@zidebine.ro


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *